ziekte van Crohn

Waarom diarree?


Chronische diarree vormt een van de belangrijkste klachten bij Crohnpatiënten. De dunne, waterige ontlasting is een gevolg van ontstekingen of wonden in de darmwand.Bij een gezonde spijsvertering krijgen de maag en de darmen voldoende tijd om vocht en voedingsstoffen uit het voedsel te halen. Tijdens de passage in de dunne en dikke darm wordt de ontlasting daardoor steeds droger en steviger. De dunne darm neemt vooral voedingsstoffen op, de dikke darm het vocht. Als de vochtopname niet naar behoren verloopt, ontstaat er diarree.

Geen vaste definitie voor diarree

De definitie voor diarree wil nogal eens verschillen. Diarree kan worden gedefinieerd als een toegenomen frequentie en hoeveelheid van de ontlasting, die eveneens meer water bevat dan gewoonlijk. In de praktijk kan men ook stellen dat er sprake is van diarree wanneer de totale ontlasting op één dag meer dan 300 gram bedraagt. Of het dan om een dunne, waterige uitscheiding gaat, of een iets dikkere stoelgang, speelt hierbij geen belang. Net als het aantal keren dat de persoon in kwestie naar het toilet moet lopen.

Belangrijkste symptoom bij de ziekte van Crohn

Samen met buikpijn, gewichtsverlies en vermoeidheid is diarree een van de hoofdsymptomen van de ziekte van Crohn. De ziekte veroorzaakt chronische ontsteking in het darmslijmvlies, die op zijn beurt wonden kan veroorzaken. Door deze wonden in de darmwand verloopt de vochtopname in de dunne en dikke darm niet meer zoals het hoort, en krijgt de patiënt last van diarree. Bovendien draagt ook een toegenomen vochtverlies via de darmletsels bij tot deze diarree.

Operatie en diarree

Bij een ernstig ziekteverloop kan het zijn dat de patiënt een of meerdere operaties moet ondergaan. Soms kunnen de ingrepen op zich een indirecte oorzaak zijn van chronische diarree . Tijdens zo’n operatie haalt de chirurg immers doorgaans een stukje darm weg, waardoor er minder darm overblijft en de vochtopname nog verder beperkt kan zijn.


Dit artikel kwam mede tot stand dankzij de expertise van Dr Harald Peeters, gastro-enteroloog aan het UZ Gent.


Tags:
Diarree | Symptomen


Terug