ziekte van Crohn

Ziekte van Crohn: wanneer is de behandeling geslaagd?


Uw belangrijkste bekommernis is om met zo weinig mogelijk geneesmiddelen geen symptomen meer te hebben van uw ziekte van Crohn. Maar volstaat dat?


Natuurlijke evolutie van de ziekte van Crohn

Vooraleer de huidige behandelingen beschikbaar waren, kreeg één patiënt op de twee te maken met ernstige complicaties, zoals darmvernauwingen, fistels of abcessen. Gemiddeld heeft 50% van de mensen die onvoldoende behandeld zijn of onregelmatig opgevolgd worden, binnen de 10 jaar een operatie nodig: dat kan de eliminatie van een abces zijn, een ingreep voor een vernauwing van de darm of het wegnemen van een deel van de darm (resectie). Om te vermijden dat het zover komt, willen de artsen het verloop van de ziekte van Crohn en de gevolgen ervan onder controle houden met een toereikende medicamenteuze behandeling en een regelmatige opvolging.

Behandeling doet meer dan symptoomvrij maken

In de meerderheid van de gevallen kent de ziekte van Crohn een wisselend verloop met opstoten en remissies. Het is dan ook verkeerd om de therapie te onderbreken of de dosis te verminderen alleen op basis van de symptomen. Vandaag is een behandeling voor de ziekte van Crohn pas geslaagd als de ontstekingsletsels (ulcera of zweren) in het darmslijmvlies volledig genezen zijn (mucosale heling) en alle ziekteactiviteit verdwenen is (geen diarree of geen krampen meer). Dat is de grootste wijziging in de aanpak van de ziekte van Crohn van de laatste jaren. Het helen van de ulcers in het darmslijmvlies kan de evolutie naar darmvernauwingen, fistels en abcessen verhinderen, waardoor u niet herhaaldelijk moet worden geopereerd.

Meer comfort in de opvolging van Crohn

Maar daarom moet u uw geneesmiddelen blijven nemen totdat het slijmvlies volledig genezen is. Bovendien moet u regelmatig de evolutie van uw ziekte laten controleren. U hoeft trouwens geen schrik te hebben voor lange en pijnlijke onderzoeken. Ondertussen bestaan er nieuwe, doeltreffende en niet-invasieve technieken voor de opvolging van Crohn. Zo moet u niet langer een coloscopie laten uitvoeren bij elke controle, want toegegeven, dat is niet bepaald aangenaam. De nieuwe, niet-invasieve techniek – de NMR(nuclear magnetic resonance)-enterografie – geeft heel secure beelden, zonder dat u bestraald hoeft te worden. Dit onderzoek gebruikt een magnetisch veld en vraagt geen voorbereiding: u hoeft slechts in een apparaat te liggen. Het onderzoek duurt 30 tot 90 minuten. Met dit onderzoek is het mogelijk om de ontsteking en de evolutie van de slijmvliesdikte vast te stellen, het bestaan van fistels en fisteltrajecten op te sporen, darmvernauwingen te zien en de uitgebreidheid van de ziekteaantasting te meten.

Bloed- en stoelganganalyse

Nog eenvoudiger en weinig belastend zijn:

  • een bloedafname voor CRP-bepaling;
  • een stoelgangonderzoek voor calprotectinebepaling.

CRP en calprotectine zijn ontstekingsmerkers: eiwitten waarvan het gehalte stijgt bij ontsteking. Beide kunnen worden gebruikt om de aanwezigheid van ziekteactiviteit van Crohn op te volgen. De resultaten van de NMR-enterografie en van de CRP- en calprotectinemetingen kunnen aantonen dat, zelfs als u geen diarree meer hebt, de ontsteking nog steeds aanwezig en actief kan zijn. Soms is het dus nodig om de behandeling te versterken en zo de ziekte onder controle te houden, en complicaties in de toekomst te vermijden.Peyrin-Biroulet L et al. The natural history of adult Crohn's disease in population-based cohorts. Am J Gastroenterol. 2010 ;105(2):289-97.Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. François D'heygere (maag-darmspecialist, AZ Groeninge, Kortrijk).Abbott sa/nv BE12GENL25105 - 26 Sep2012
Terug