ziekte van Crohn

Waarom is de bepaling van calprotectine bij ziekte van Crohn belangrijk?


Calprotectine is een eiwit dat in de stoelgang gemeten wordt. Maar hoe gaat dat in de praktijk? En wat is het verband met ontstekingsziekten van de darm, meer bepaald met de ziekte van Crohn?


Calprotectine meet de mate van ontsteking

Calprotectine is een stof die afgescheiden wordt door de witte bloedcellen bij ontsteking. Als dit gebeurt door het darmslijmvlies – zoals bij de ziekte van Crohn – komt het eiwit logischerwijze in de stoelgang terecht. Daar kan het gemeten worden. De hoeveelheid calprotectine in de stoelgang is rechtevenredig met de intensiteit van de ontsteking. Alleen is deze merker niet typisch voor de ziekte van Crohn: alle toestanden die een ontsteking van de maag of de darm geven, kunnen de calprotectine verhogen. Een ‘banale’ virale buikgriep kan dus ook een verhoging geven.

Calprotectine voor de diagnose van de ziekte van Crohn

Deze techniek wordt momenteel nog niet systematisch gebruikt door de gastro-enterologen.De calprotectinebepaling wordt inderdaad nog niet terugbetaald. Het labo dat het onderzoek uitvoert, zal u gemiddeld 30 euro aanrekenen voor dit onderzoek Calprotectine kan de arts in twee situaties vooruithelpen. De eerste is bij personen die zich voor de eerste keer aanmelden met darmklachten die compatibel zijn met een chronische ontstekingsziekte van de darm (ziekte van Crohn,colitis ulcerosa). Het calprotectinegehalte is dan gewoonlijk verhoogd. Een coloscopie kan worden voorgesteld om de diagnose te bevestigen. Anderzijds is het calprotectinegehalte doorgaans normaal bij functionele darmziekten, zoals de prikkelbare darm, ook wel de spastische darm genoemd.

Opvolging van de ziekte van Crohn

Calprotectine wordt eveneens gebruikt om personen die behandeld worden voor de ziekte van Crohn, op te volgen. Behandelingen die de ontsteking verminderen, zouden de calprotectine in de stoelgang immers doen dalen. Maar als de ziekte verder evolueert, blijft calprotectine vaak hoog en moet de behandeling versterkt worden. Als de symptomen later weer optreden, kan de bepaling van calprotectine uitmaken of het hier wel gaat om een opstoot van de ziekte van Crohn.

Hoe gebeurt de bepaling van calprotectine?

Om calprotectine te meten, volstaat het een beetje stoelgang in een potje naar het labo te brengen. Daar wordt de bepaling uitgevoerd. Dit potje mag in de koelkast worden bewaard als u het niet onmiddellijk kan binnenbrengen. Het kan ook tot 1 week op kamertemperatuur bewaard worden. De calprotectinebepaling wordt momenteel nog niet terugbetaald. Het labo dat het onderzoek uitvoert, zal u gemiddeld 30 euro aanrekenen voor dit onderzoek.

Kan het risico op terugval worden voorspeld?

In de toekomst zou calprotectine ook kunnen worden gebruikt bij crohnpatiënten in remissie om te weten of het veilig is de behandeling te stoppen. Voordat de behandeling wordt gestopt, moet de patiënt idealiter een normale of toch zo goed als normale calprotectine hebben. Waarschijnlijk kan calprotectine binnenkort gebruikt worden om een terugval voorspellen. Het is alleen nog wachten op de bevestiging in lopende studies…Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Nicolas de Suray (maag-darmspecialist, Grand Hôpital de Charleroi).Abbott sa/nv - BE12GENL25090 - 22Aug2012
Terug