ziekte van Crohn

Ziekte van Crohn: als er geen klachten zijn…


In de ziekte van Crohn worden de complicaties veroorzaakt door de chronisch sluimerende darmontsteking. Volstaat het om de symptomen als diarree of buikpijn te behandelen om geen complicaties te krijgen? Het antwoord van dr. Filip Baert, maag-darmspecialist, H. Hart Ziekenhuis, Roeselare-Menen.


Wat is het doel van de crohnbehandeling?

“De ziekte volledig genezen is helaas nog niet mogelijk. Daarom proberen we de mensen zo goed mogelijk te behandelen en op te volgen zodat ze in remissie blijven zonder corticosteroïden (cortisone). We denken dat we zo complicaties kunnen voorkomen. Dat doel was met de vroegere medicatie niet te bereiken. Dankzij de recente behandelingen is het wel mogelijk om bij een aantal mensen een volledig herstel van het darmslijmvlies (= de darmmucosa) te verkrijgen; ook wel mucosale heling genoemd. Dat wil zeggen dat de letsels die in de darm aanwezig waren, genezen zijn. De hoop rijst nu dat we zo de mensen niet alleen klachtenvrij zullen houden, maar ook complicaties op termijn (vernauwingen, littekenvorming, fistels) zullen vermijden.”

Hoe organiseert u die opvolging bij de ziekte van Crohn?

"In eerste instantie streven we met medicatie naar symptoomcontrole. De darmletsels zullen immers pas na de symptomen verbeteren. Daarna moeten we ook de waarden van bepaalde merkers in het bloed normaliseren. CRP, een merker van ontsteking, en hemoglobine, een merker die op anemie en op ontsteking wijst, moeten terug normaal worden. Dat kan drie maanden tot een jaar duren."

Welke andere onderzoeken stelt u voor?

"Als die eerste merkers met behandeling normaal geworden zijn, bepalen we de calprotectine in de stoelgang. Ook die waarde moet onder behandeling normaal worden. Calprotectine is een zeer betrouwbare merker van ontsteking specifiek in de darm, die zelfs drie tot zes maanden voor de symptomen een opstoot kan voorspellen. Na een of twee jaar behandeling kan een MRI/NMR (nuclear magnetic resonance) van de darm de toestand evalueren. Een endoscopisch onderzoek wordt alleen uitgevoerd om de diagnose te stellen of als er discordantie is. Bijvoorbeeld: belangrijke klachten met een normale calprotectine. Een CT-scan is daarentegen het eerste onderzoek bij complicaties. Uiteindelijk wordt de behandeling versterkt zolang het darmslijmvlies niet volledig geheeld is. Deze werkwijze die we strikte ziektecontrole noemen, wordt in verschillende studies uitgetest. Het volstaat dus niet om tevreden te zijn als er geen klachten meer zijn."

Hoe een patïent overtuigen dat de opvolging van zijn ziekte belangrijk is ?

"Elke patiënt heeft een bepaald ziekteprofiel. Ik toon aan mijn patiënten op een anatomische tekening waar hun ziekte gelegen is. Het ziekteprofiel bepaalt immers het risico op complicaties. Bijvoorbeeld: bij uitgebreide dunnedarmaantasting is de kans op complicaties groter dan bij dikkedarmaantasting. Als het bovendien tot chirurgie moet komen, zal een groot stuk dunne darm moeten worden weggenomen. Deze elementen verklaren waarom zo’n ziekte van zeer nabij moet worden opgevolgd."Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Filip Baert (maag-darmspecialist, H. Hart Ziekenhuis, Roeselare-Menen).Abbott sa/nv - BE12GENL25090 - 22Aug2012
Terug