ziekte van Crohn

Ziekte van Crohn: welke contraceptie?


De keuze van het juiste contraceptivum is voor elke vrouw essentieel. Maar hoe zit het bij vrouwelijke patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (CU)?


De pil: ja, maar…

De contraceptiepil heeft geen invloed op het verloop van de ziekte van Crohn of van CU 1 , en evenmin op de ziekteopstoten. Toch moeten patiëntes die de pil nemen, bijzonder waakzaam zijn als er bij hen een groot deel van de dunne darm is weggenomen of bij ernstige diarree als gevolg van ziekteopstoten. In beide gevallen kan de pil niet correct geabsorbeerd worden en dreigt de vrouw minder goed beschermd te zijn.

De patch en de vaginale ring

De patch en de vaginale ring zijn een goed alternatief. De patch moet één keer per week rechtstreeks op de huid aangebracht worden, terwijl de vrouw een ring één keer per maand moet inbrengen in de vagina. Net als de pil geven beide contraceptiemiddelen hormonen in het lichaam af die de eisprong en/of de bevruchting van de eicel verhinderen. Maar in tegenstelling tot de pil gaan de hormonen van de patch en de ring niet door het spijsverteringskanaal, maar komen ze rechtstreeks in de bloedbaan terecht. Bij diarree is de vrouw dan ook perfect beschermd, want de hormonencocktail wordt hoe dan ook opgenomen door het lichaam.

Implantaat en spiraaltje: opgelet voor infecties

Een implantaat is een staafje dat de arts onder de huid van de arm plaatst en dat er drie jaar moet blijven zitten. Het werkt op dezelfde manier als de bovengenoemde contraceptiemethoden. Idem voor het hormonale spiraaltje (het koperspiraaltje daarentegen werkt anders). Dit T-vormige spiraaltje is slechts drie à vier centimeter lang en mag alleen geplaatst worden door een arts. U merkt het: het implantaat en het spiraaltje zijn allebei invasiever dan de pil, de patch of de ring. Er is een arts nodig om het in te brengen, bij een implantaat zelfs onder lichte lokale verdoving. Het infectierisico is weliswaar iets hoger bij patiënten die immunosuppressiva (afweeronderdrukkers) moeten nemen, maar toch niet groot genoeg om beide uiterst betrouwbare voorbehoedmiddelen te weren.

Praat erover met uw arts

Hoe dan ook: het is essentieel om, als u de ziekte van Crohn of CU hebt, dat te melden aan uw arts of gynaecoloog. Op die manier kan die u het meest geschikte contraceptivum aanraden.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Marie-Armelle Denis, gastro-enterologe in de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc.

1 Cosnes J et al. Gut 1999.45 : 218-222


Tags:


Terug